Noodseinmiddelen bij het voetbal

Vuurwerk tijdens en rondvoetbal wedstrijden

Regelmatig lezen we in de kranten dat er in het betaald voetbal in Nederland incidenten plaats vinden met het gebruik van vuurwerk tijdens en rondom voetbalwedstrijden. Fakkels, bommen en rookbommen zijn geen uitzondering tijdens optochten naar voetbalstadions, trainingen voorafgaand aan (belangrijke) wedstrijden en op de tribunes in het stadion. Wij krijgen regelmatig de vraag van mensen ‘kan ik noodseinmiddelen kopen voor het voetbal’? en het antwoord is altijd: Nee, dat kan niet! Maar wat kan dan wel? Wat zijn dan de regels en waarom steken zoveel mensen noodseinmiddelen af?

Een casus: In Nederland zijn wij de enige legale leverancier van noodseinmiddelen van het merk FDF. Heb je ze elders gekocht? Dan ben je in overtreding, want andere verkopers verkopen deze producten illegaal. Steevast met als doel om jou de wet te laten overtreden! Door illegale verkopers en internationale handelaren is dit merk door de Nederlandse overheid bestempelt als ‘illegaal vuurwerk‘ terwijl dit geenszins het geval is. Dit komt omdat andere partijen niet de expertise hebben die wij jarenlang hebben opgebouwd. Fakkels.com is de enige door de overheid erkende legale verkoper van deze noodseinmiddelen.

De noodseinmiddelen die wij verkopen voldoen aan alle nationale en internationale regelgeving en zijn daardoor 100% legaal te bezitten in Nederland. Mag je ze dan gebruiken bij het voetbal? Nee, tenzij… je toestemming hebt van lokale overheid of een pyrotechnische vergunning.

Legale noodsignalen in gebruik bij een wedstrijd in De Kuip.
Legale noodseinmiddelen in gebruik tijdens een voetbalwedstrijd

Wat mag je dan wel zonder vergunning?

Noodseinmiddelen mag je ALTIJD bij je dragen of thuis opgeslagen hebben. In de auto, op de boot of op je fiets. Er is geen tenzij, mits of maar. Handhavers proberen vaak connecties te leggen: “jij bent onderweg naar…” of als je een bepaald soort kleding draagt doen ze een aanname. De wet is echter heel duidelijk: Er is geen maar. Je mag het bij je hebben voor gebruik in noodsituaties, ter land, ter zee en in de lucht!

Wat niet is toegestaan is oneigenlijk gebruik van noodseinmiddelen: Het gebruik van noodseinmiddelen zonder dat je in een noodsituatie verkeerd. Je kan bij een overtreding op heterdaad hiervoor een boete krijgen, bovendien kunnen kosten verhaalt worden die gemaakt zijn voor het inzetten van hulpdiensten.

Gebruik noodseinmiddelen dus ALLEEN als je in een noodsituatie verkeerd.


Geef een reactie